Nejsem zrovna moc fanda podzimu - hlavně proto, že podzim znamená, že skončilo léto, které mám nejradši :o) Ochlazuje se, zkracují se dny, ze spadaného listí se dělá bláto, děti chytnou rýmy, já je chytím od nich... Ale i přesto musím uznat, že jsou věci, které jsou na podzimu dobré: třebas barevné listí, jablka a
švestky. Miluju švestky, patří k mému oblíbenému ovoci, můžu je syrové, vařené, pečené.. jen kompot nerada :oD
Máme kliku, na zahradě nám švestky rostou, moc dobré, malé, sladké, ideální do knedlíků (ňam) a na koláče (ňamňam). Letos jsem si teda ale u sklízení zanadávala. Jednak bylo hodně plodů napadených nějakou hnilobou (monilioza, či co), jednak se 'urodilo' hodně červů, a aby toho náhodou nebylo málo, tak ty pitomé přemnožené vosy naďobaly, co se dalo a nechaly to uhnít :o/
Nicméně, něco málo švestek jsem zachránila (i když se musely sebrat ne úplně zralé) a podělím se aspoň fotkami o tu radost z mlsání :o)
|
Švestková 'metýnka' |
|
Švestková s tvarohovou ségrou |
Na švestkovou metýnku asi netřeba dávat recept, je to prostě obyč kynuté těsto, na tenko vyválené, se švestkami a drobenkou. Do těsta teda dávám na půl celozrnnou mouku, aby se neřeklo ;o) a do drobenky skořici, prostě protože mi tak víc chutná. Taky se může pod švestky rozmáznout tvaroh nebo třebas mák, ale to nejspíš znáte, to je klasika :o)
No a pak jsou tady taky 'švestkové bonbóny', které jsem si loni vlastní hlavou vymyslela (ale pravděpodobně takových receptů existuje už řada) a hned oblíbila :o) Jsou poměrně rychlé - pokud máte koupené listové těsto, pokud děláte vlastní, počítejte se zdržením :oP A jsou dobré a hrozně jedlé. Pokud si je chcete vyrobit, tak stačí:
balíček listového těsta, příslušný počet
švestek,
dvě hrsti ořechů (nebo mandlí, ale ořechy jsou mnohem, mnohem lepší),
hrst rozinek (případně brusinek nebo jiného sušeného ovoce, kromě švestek, ty by v tom byly krapet redundatní),
1-2 lžíce medu.
Ořechy s rozinkami hoďtě do vhodné mašiny a rozemelte, nebo použijte mleté ořechy a rozinky k nim nakrájejte na droboučko, přidejte med a zamíchejte, aby vznikla tužší pasta. Švestky umyjte, nařízněte, vyndejte pecku, místo pecky dejte ořechovou směs. Těsto vyválejte na tenko a rozdělte na obdélníčky - počet závisí na množství těsta a na tom, jak tence umíte a troufnete si válet. Dřív jsem dělala 12 kousků, tentokrát jsem zkusila 16 a neměla jsem to dělat :oD Na každý obdéníček posaďte švestku (delší stranou švestky ke kratší straně těsta, aby se co nejvíc omotala) a zabalte do tvaru bonbónu - pořádně přimáčkněte, rádi se rozlézají. Upečte na cca 180°C 15 minut.
|
Neměla jsem ořechy, tak posloužily mandle, ale není to to ono. |
|
Naplněné švestky. Čím menší otvor se podaří, tím líp. |
|
Možná by pomohlo trochu okraj ovajíčkovat, příště to zkusím. |
|
Před upečením... |
|
...po upečení. A tady je vidět, proč je lepší udělat jich míň, ale zato je líp zabalit :oD Vytekly vlastně jen dva a další tři se otevřely bez vylití, ale opatlaly se v tom všechny.. Dobrá zpráva je, že to bylo i tak dobré ;o) |
|
Mňam! |
Žádné komentáře:
Okomentovat