úterý 26. ledna 2016

Těhotenský deníček - babské rady versus realita

cca 18. týden, zády, zkroucené jako žížala.. ale aby si pak nestěžovalo, že ségry mají víc fotek, tak jsem to nechala vytisknout :oP
Milé čtenářky, případně i milí čtenáři, pokud sem chlapi přijdou, předem svého dopisu se Vám musím trochu vybrečet na rameni. Osud si ze svých obětí občas dělá velmi nehezkou, škodolibou legraci. Jak už jsem asi někdy zmínila, máme doma tři děti, všechny jednotného, ženského pohlaví a vždycky jsme chtěli kluka.Teď přišel poslední zoufalý pokus, a jak ukázal ultrazvuk, je to v čoudu :o( Na 99%.. a jednomu procentu se moc věřit nedá...
Štve mě to, a jsem z toho smutná, neobrečela jsem to tentokrát (moc) jenom kvůli tomu, že při svojí smůle jsem to už tak nějak čekala. Tvářím se pochopitelně  pozitivně a radostně, ale uvnitř jsem strašně nazlobená a mrzí mě to ještě víc kvůli manželovi, který si kluka přál ještě víc, než já.
Kamarádky, které znají mojí situaci souhlasí, že je to nechutná smůla, pár lidí se tomu nepokrytě škodolibě zasmálo. Většinou ale (a už mi to vážně leze na nervy a mám toho plné zuby) slyším soucitně povzbudivé věty typu:
S holkama už aspoň umíš zacházet! Hm, když jsem se během půl dne naučila zacházet s holkou, nejspíš bych to přibližně stejně rychle zvládla i s klukem.
Holky jsou stejně lepší! To slyším hodně často, a nějak nevím, proč by to tak mělo být.
Holčičky jsou hodnější a pořádnější! HA HA! Rvou se jako koně, ječí, hádají se, škrábou, koušou, trhají vlasy, mlátí hračkama (nejradši dřevěnýma), a v jejich pokojíku, který byl před chvílí uklizený se během deseti minut nedá projít od dveří k oknu.
Aspoň po sobě můžou dědit oblečení! Blbost. Děti lezou po kolenou, to žádné oblečení moc dlouho nevydrží, ani miminovské dupačky nevydrží věčně, a pokud jde o starší, zůstávají po nich flekatá vyžmoulaná trička a kalhoty s děravýma kolenama. (A až dojdou do věku, kdy už nebudou oblečení tolik ničit, tak můžu všechny jakožto nejmladší ze čtyř dětí ujistit, že nosit zděděné oblečení je za trest :oP)
Ještě pár a můžete mít holčičí fotbalové družstvo! No dobře, to sice zaznělo, ale bylo to z legrace.. nejspíš :oD
Rodiče holek nesou gen krásy! To vymysleli vědci, a tuhle výmluvu používám dokonce i já, ale čím víc mám dcer, tím míň se mi to líbí.

Vždyť je to jedno, jestli kluk nebo holka! Ano, do značné míry. A do určitého počtu dětí. Upřímě, u čtvrtého pokusu už to připomíná prokletí.
Co si stěžuješ, buď ráda, že máš zdravé děti! To já jsem! Nikdo netvrdí, že nemám radost, že mám hromadu dětí, které mají maximálně tak rýmu nebo virózu. A věřte mi, že bych všem, kdo to potřebují, přála svojí plodnost a schopnost donosit dítě. Ale přijde mi trochu nespravedlivé, že za několik měsíců bolestí, nevolností, motání hlavy a za dalších pár strií na břiše a špeky, které budu horko těžko shazovat, dostanu nakonec zase 'jenom' holku.

No ale to jsem se moc rozkecala, hlavně jsem chtěla psát o babských radách a pověrách ohledně početí určitého pohlaví a o údajných rozpoznávacích metodách během těhotenství. Protože těch už jsem slyšela požehnaně, a věřte nebo ne, vychází mi, že jsou všechny mimo :oP
Jediná metoda, která funguje, je samozřejmě selekce oplodněných vajíček při umělém oplodnění, což se u nás nesmí. Taky existuje (a taky se nesmí) jakási 'odstředivka' spermií a následná inseminace, tam se pravděpodobnost požadovaného pohlaví pohybuje někde kolem 70% u kluků a 80% u holek.. což je oproti počátečním 50% procentům poměrně málo, takže nevím, proč se to vůbec dělá.
Poměrně vědecká metoda je výpočet podle ovulace. Má to ovšem ten háček, že musíte přesně vědět, kdy máte ovulaci, což předpokládá naprosto přesný cyklus (ten nemám a má ho málokterá), nebo spolehlivý ovulační test - ten jednak vyjde dost draho, jednak jsem to zkoušela, během celého měsíce mi ovulaci neukázal, a přesto jsem ten samý měsíc otěhotněla :oP Navíc i se znalostí termínu ovulace není zaručené, že to jako první stihne ta správná spermie, žejo.
Pak je tu otázka výživy matky. Hodně masa a hodně kalorií = kluk, nízkokalorická dieta = holka. Tělo prý pozná, že má matka období hojnosti a dopřeje jí slabšího - mužského potomka. Vždycky jsem jedla jak nezavřená a masa míváme hodně. Přesto rodím jako štíhlá vegetariánka :o)
Čím déle se čeká, tím spíš to bude kluk. Tak to jediné by u mě mohlo platit, čtyři děti během šesti let, a to jsem mezitím rok brala prášky, s dlouhým čekáním opravdu problémy nemáme :oD
Způsob a poloha početí. Pár 'chytrých' rad, na které jsem během let narazila. Neplánované, divoké radovánky = kluk. Při milování hlava na sever = kluk. Poloha zezadu, nebo když má žena navrch = kluk. Dáli první popud k sexu muž a svádí ženu = kluk... Nebojte, nebudu se tu rozepisovat o svém intimním životě, ale když zahrabu ve vzpomínkách, řekla bych, že bychom měli mít přinejmenším dva kluky :oP
Početí podle čínského kalendáře. Těžko říct, zkoušela jsem ho najít, a kupodivu mi google vyplivnul nejmíň pět různých verzí, nicméně myslím, že podle každé vyšlo alespoň jedno naše dítě jako kluk, pode jednoho dokonce tři!
Čínská kalkulačka. Jiná čínská metoda, ale Čína je tek obrovská, že asi v každé provincii dělají děti podle jiné ;o) Podle kalkulačky se vynásobí věk matky v době početí s měsícem početí, vyjde-li sudé číslo, bude kluk, liché holka. Podle ní máme tři kluky, hurá... Je to ale drobet postavené na hlavu, jednak by to znamenalo že je šance na kluka tři k jedné, což krapítko nepoměr, a navíc mám takový pocit, že Číňani nemají kalendář se stejnými měsíci jako my, ale tím si nejsem jistá a hledat se mi nechce :o)
(Kdysi jsem našla ještě nějakou kalkulačku, keltskou, nebo antickou nebo kdoví jakou, už nevím, a i podle té jsme měli mít nejmíň jednoho chlapečka.)
Metoda 'mladší krve'. Ta je bůhvíproč nějaká oblíbená a spousta lidí věří, že je vědecká. Tvrdí se, že se každých sedm let obmění krev (kdo a kdy si to vymyslel, nevím) a ten partner, jehož krev je mladší, určuje pohlaví dítěte. Takže si rozdělte věk svůj a partnera sedmi, a kdo má menší zbytek, vyhrává :o) Podle téhle naprosto vědecké a zaručené metody máme doma krásné tři hošíčky a čekáme čtvrtého :oD
No a oblíbené je taky poznávání pohlaví podle těhotenských znaků a příznaků.
Osobně mám poměrně dobré zkušenosti s ultrazvukem. Nikdy jsem tam neuviděla to, co bych chtěla, ale vždycky to bylo správně, i když i tam se občas mistr tesař utne, koneckonců tam toho není vidět zas až tak moc :o)
Říká se, že se kluci a holky rozeznají podle tvaru břicha - pupík dopředu, zezadu těhotenství téměř neznatelné = kluk, do šířky a víc nabírání do boků = holka. Nemůžu si pomoct, ale moje břicho rostlo vždycky tak, že vypadalo jako klučičí a na léty prověřené rady kašlalo. (Ovšem je pravda, že jsem to někdy slyšela i opačně, většinou ale takhle.)
Nevolnosti a zvracení. Pokaždé mi bylo špatně, a pokaždé s jinou intenzitou, od pouze ranních nevolností, po zvracení skoro pořád a šesti kilech dole. Tentokrát mi bylo špatně jenom decentně, a stejně pindíka nemá :o/ Kromě toho se koukněme mezi celé Brity třebas na chudáka vévodkyni Kate, která skončila na kapačkách s klukem i holkou.
Kvalita pleti a vlasů. Holky berou krásu. Těžko říct, vždycky se mi pleť spíš zlepšovala, a vlasy mám pořád víceméně stejné.
Kyvadlo. Na to jsme si hrály už jako holky ve škole. Nějaký vhodný přívěsek na řetízku nebo speciální šňůrce, který jaožto zaručeně fungující někdo odněkud přitáhl, se nechá volně viset nad zápěstím zkoumané a čeká se, jaký tvar začne opisovat. Kroužek věští holku, čárka kluka. Zajímavé na tom je (a trochu mě to znervózňuje), že ať mi cokoli kdokoli držel nad zápěstím, vždycky to ukazovalo to samé - krouček, čárka, kroužek, a pak už nic. Nevím, čím je to způsobené, nemám absolutně tušení, jak je to možné, ale vím určitě, že naše druhorozená holčička není chlapec. A upřímě doufám, že ani ukázaný počet dětí tím pádem neplatí, protože to by nevěštilo nic dobrého...
Kyvadlo nad břichem v těhotenství. Podobné jako předchozí, jen má ukazovat jen jeden tvar. Provádět se má se snubním prstenem na řetízku nebo vlastním vytrženém vlasu. Zkoušela jsem u prvních dvou a ukazovalo to kluky, a to i v době, kdy byly screeningem potvrzené holky :oP
Horko, nebo studené nohy. Od holek je prý vedro a kluků studené nohy. Abyste věděli, mám věčně studené nohy, často i když mi je jinak horko. A kromě toho mi bývá horko v létě a zima v zimě. Například při tomhle těhotenství jsem věčně zmrzlá a na noc si beru tlusté ponožky :o)
Těhotenské chutě. Podle těch jsem taky spíš klukonosička, vždycky jsem měla chuť na slané brambůrky a pálivá jídla. Sladkým sice taky nepohrdnu, ale netěhotná mívám chuť na cukr větší.

Občas jsem zaslechla i takové věci jako: které prso víc vyroste, jakou barvu má čára na břiše, jak rstou chlupy na nohách a tak.... Prostě existuje obrovská spousta vžitých lidových 'moudrostí', jak ovlivnit nebo poznat pohlaví dítěte, ale nemůžu si pomoct, pro mě to jsou zcestné blbiny, a praxí jsem si to poměrně dost ověřila :o)))
A co Vy? Povedlo se Vám někdy určit pohlaví pomocí čínské kalkulačky, chutí nebo četnosti zvracení? :o)))

Mějte se krásně a prosím Vás, hlavně mi nepište, že holky jsou stejně lepší!! :oD


P.S. Nechce mi někdo, jen tak pro radost z dobrého skutku, věnovat sedmimístné auto...? :oD






12 komentářů:

  1. Ahoj Pěťo
    Těhotná jsem nikdy nebyla, nicméně moje přání je mít kluky (sice jen 2, ale vážně kluky). Dodnes mě trochu děsí představa, že je jen 50% šance na kluka a tvoje důkazy o babských radách mě moc neuklidnily (ale stejně to zkusím) :D
    Každopádně, chápu touhu po klukovi (a prosím někoho nahoře nebo dole, nebo někde, kdovíkde, aby mi žádný holky nedával, asi bych byla hrozná máma pro holky), já nemám žádnou holčičku a stejně bych asi byla zklamaná a nějaký slova typu, buď ráda, že je zdravá by mě asi taky nepotěšily...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Zdeni, taky jsem si plánovala tak dva nebo tři kluky a případně k nim i holku, ale holt mi nebylo přáno :oP u první to zklamání trvalo jen chvilku, ale s každou další jsem smutnější.. prý vrchnost uvažovala, že by se uzákonila selekce pohlaví pro páry, které mají tři a víc dětí jednoho pohlaví, ale neodsouhlasili to, potvory, bych si byla hned šla podat žádost :oD
      tak budu držet palce, ať Ti vyjdou ti chlapečci ;o) ale neboj, budeš mít ráda i holčičku, když bude tvoje, to zase jo :o)

      Vymazat
  2. Zlati, jak já tě chápu... já jako první dítě chtěla mít chlapečka, druhou holčičku. Povedlo se sice, ale vím, jaké jsem prožívala zklamání, když mi celých 9 měsíců u prvního říkali, že je to na 99,9 % holka. Byla jsem ráda, že budu mít dítě, to ano, ale nějak mi nepomáhalo poslouchat "hlavně že to bude zdravé". Jistěže to chce každej zdravé :) No a bum, dva dny před porodem jsem měla poslední ultrazvuk a doktor mi říká: "Vy víte co to bude? Tedy chcete to vědět?" a já na to: "No chci, ale prý je to holka." A on pronesl: "Tak to by ta holka musela mít pytlík!" a já tleskla do dlaní a zakřičela "Já to vědělááááááá!!!" :D Celých 9 měsíců mi tvrdili, že to bude holka a já nekoupila jedinou holčičí věc. Odmítala jsem to, věřila jsem, že to bude kluk. A byl. Vím, že víra moc teď třeba nepomůže, ale třeba pomůže fakt, že i technologie je omylná :D A třeba se skutečně dočkáš :)

    Každopádně, o tom, že jsou holky pořádnější a hodnější... tsss... o tom bych mohla napsat knihu. Zlatej kluk :D :D :D To je megera ta naše, že to svět neviděl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda to se mi stát, tak se snad pominu radostí :o))) Martínek už podle fotek vypadá jako naprosto nejhodnější zlatíčko, zato Elišce koukají z očí rarášci :oD vždycky jsem doufala, že se mi na ultrazvuku spletli, ale vždycky viděli dobře a tentokrát jsem to i já jako laik viděla jako holku.. ale jestli se pindík objeví, zlobit se ani náhodou nebudu :o)))

      Vymazat
  3. Tak taky doufam, ze se spletli a vse se jeste v dobre obrati :-) ja osobne mam holcicku a klidne bych brala i druhou :-) ale pamatuji si,jak jsem byla stastna,kdyz mi rekli,ze to bude holka a proto te naprosto chapu,jak jsi zklamana... Tak drzim palce a doufam s tebou,zazraky se deji... ;-) a co se tyce babskych rad a metod-ja jsem tak nejak tusila,ze to bude holka,ale nemyslim si,ze to byl nejaky matersky sesty smysl, ale spis to,ze jsem si tu holku prala a ani si nepripoustela,ze by to mohl byt kluk... Takze reci typu "matka to vzdycky pozna a vyciti" posoudim az budu nekdy podruhe tehotna :-) mozna muzes napsat, jak to bylo u tebe s tim "sestym smyslem"...? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nó, tak u první jsem nevěděla a na ultrazvuku se dlouho schovávala, ale spíš jsem tušila holku, u druhé jsem doufala v kluka a bála se holky, u třetí mi bylo o dost míň špatně, tak jsem v koutku duše doufala, ale bála jsem se ještě víc, že to bude holka, no a tentokrát jsem měla docela dlouho pocit, že by to ten kluk fakt mohl být, ale přitom jsem si rezignovaně říkala, že je to bez šance.. asi nemám šestý smysl, nebo ho mám a je to schizofrenik :oD
      mě na tom hlavně nejvíc štve, že můj muž se synem prostě napevno počítal, protože potřebuje pokračovatele rodu, má rodokmen vyhledaný až do šestnáctého století, a teď najednou rod vymře, protože máme čtyři holky :o( a on bráchu taky nemá, a strejdové jsou bez dětí.. možná si některá holka nechá příjmení, ale to už nebude to ono :o(

      Vymazat
    2. Tak u nas to je to same-jsme posledni nadeje na zachovani rodu,celkem natlak a ja bych radeji jeste holku :-)
      Porad jeste doufam, ze se vam na ultrazvuku ten pindik ukaze a kdyz ne,tak do toho musite jit holt po pate ;-)

      Vymazat
    3. děkuju :o) páté už bychom asi finančně neutáhli, už teď je to dost nahnuté :oP tiše závidím (ale přeju) známé, která má tři kluky a dvě holky a doma jí uř pžemlouvají na třetí holku, aby byli vyrovnaní :oD

      Vymazat
  4. Zkusím tě uklidnit aspoň tím, že sousedi měli mít celou dobu Kryštůfka a nakonec mají Lucinku! Třeba to u vás bude stejně, ale naopak! :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to by se mi líbilo, ale už se radši nezanáším planýma nadějema :oP no ještě můžu doufat, že vyhrajeme v loterii pár milionů a budeme si moct dovolit dalších pár pokusů :oD ale to mi připadá ještě míň pravděpodobné

      Vymazat
    2. Třeba s nimi tatínek založí dívčí fotbalový klub! A budete slavní :D

      Vymazat
    3. Třeba s nimi tatínek založí dívčí fotbalový klub! A budete slavní :D

      Vymazat