neděle 20. prosince 2015

Ještě jedna várka cukroví


Konečně jsem dopatlala poslední plánovaná cukroví (kromě vosích hnízd, která děláme až těsně před Vánoci) a samozřejmě, že si obrázky nenechám jen pro sebe :o))) Takže se můžete ještě na poslední chvíli inspirovat ;o)


Tohle je takové kokosové cosi. Trochu jsem si upravila recept z nějakých émerických stránek. Původně to byly kokosové cookies, takové monstr obrovské sušeny - z celé várky jich udělali osm, já jich mám asi sedmdesáti malých. Ubrala jsem med, přidala vajíčko a navrch obohatila o čokoládovou polevu a kokos. A jsou docela dobré a navíc bezlepkové :o)

Ještě v detailu



Karamelové oválky - základ je ořechové těsto se sěhem, na něm krém z karamelizovaného salka a navrch nacákaná čokoláda :o)


Ořechové řezy se žloutkovou polevou - v bezlepkové verzi s pohankovou moukou. Jedno z mých oblíbených cukroví, kdysi jsme je doma párkrát udělali, pak ztratili recept a dlouhá léta jsem po nich toužila, předloni jsem zjistila jak se jmenujou a od té doby je dělám, protože na internetu je na ně hromada receptů ;o)
Laskonky. Hromada laskonek, asi z dvanácti bílků, pekla jsem a pekla a pekla.... Ale tchán je má rád, tak mu udělám radost :o) Jsou s čookládovým krémem s trochou rumu

Pohankové košíčky - krém je směs zbytku karamelového a zbytku čokoládového :oP Navrch kandovaná třešeň a slazené sušené kiwi (lepší je neslazené, ale nějak jsem si letos nenasušila a místo toho koupila) a ještě malá blýskavá cukrová kulička která na fotce není moc vidět.

Sněhuláci a kuličky, takovéto domácí 'rafaelo' ze salka, klasika, mandle v krému a obalené v kokosu. Někdo dává dovnitř drcené oplatky, ty ale vynechávám, aby vzniklo další bezlepkové cukroví :o) a stejně by se nejspíš vevnitř rozmočily
Sníh asi letos nebude, tak aspoň sněhulák z kokosu... :oP


A ještě jeden starší obrázek pro zajímavost. Jak už jsem psala, bydlíme s rodiči a mamka taky peče jako zjednaná, takže takhle to pak vypadá, když nosíme z balkónu krabice s cukrovím, abychom mohly nandat na mísy :oD

4 komentáře:

  1. :-D :-D :-D tak ta posledni fotka me teda pobavila :-) a ty kremove (oboje) vypadaji velice chutne... Hezke Vanoce a napis,az se doji posledni kousek (pocitam tak v breznu ;-) )... Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mamka se letos trochu krotila, tak to stihneme možná už v únoru :oD loni jsme to už nemohli ani vidět, tak jsme dali něco i do mrazáku, a pak jsme si dělali vánoční atmosféru v létě :o))) hrůza ale je, že v dobš pečení jsem v podstatě skoro vůbec neuklízela a teď je tu jak po výbuchu, všechno rozházené, opatlané, skrz okna skoro není vidět... snad to za ty dva dny stihnu :oD

      Vymazat
  2. Teda, koukám, že se tady můj komentář neobjevil :( potvora jedna :D Tak ještě jednou, vím, že jsem obdivovala tvoje karamelové oválky... mňamka ♥ Na recept už je teď pozdě :D A ta poslední fotka toho stolu, no mazec :D :D :D Ale v dobrým, tak to má být :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :o))) a teď ty krabice sedí na balkóně a nikdo (kromě dětí) to nechce jíst.. klasika :oD recept dám hned, cukroví se může dělat i mimo Vánoce ;o) 500g mletých ořechů, 200g cukru, 5 bílků, 1 žloutek, na náplň zkaramelizované salko a jedno máslo.. ušlehá se sníh, do něj ořechy, cukr a žloutek (mám vyzkoušené, že mi líp drží, když se dělá sníh jen tak a cukr se vmíchá dodatečně)
      - těsto husté asi jako na laskonky, sáčkem se udělají tvary, pokud možno oválky, na plech a suší se v troubě při 130-150°C údajně asi 2 hodiny, já s nervama nevydržím a maximálně po hodině tahám ven :oD navrch pak krém ze salka (do másla zašlehat salko a doufat, že to nepoteče, mně pomohlo dlouho šlehat a pak nechat ztuhnout v lednici), trochu čokolády a nechat rozležet ve studenu - nedají se dát do krabice do vrstev, i když ztuhnou, tak pořád lepí ;o) to je teda původní recept, dělávám jen přibližně z polovičky, jinak je to hromada a navíc hrozná spotřeba ořechů :o)

      Vymazat