pondělí 15. února 2016

Rajská polévka se skrytým avokádem


Jak jste si asi všimli, nemám poslední dobou psací inspiraci :o) Nebo jsem možná líná, ale o tom se nemluví, že jo.. Ale aby mi tu na blogu jenom nesedal prach, podělím se aspoň o pokusnou polévku, kterou jsem před pár dny spáchala.

Děti jsou nemocné (všechny tři), já to od nich samozřejmě chytila, což znamená že: za Á) žádná nechodí do školky a už mi dochází inspirace, co vařit, protože nic nechtějí a jsou zmlsané, za Bé) jak se uzdravují, mají víc energie a jsou protivné a ještě zmlsanější než obvykle, za Cé) potřebujeme všechny něco alespoň trochu zdravého, co pokud možno vybíjí bacily z krku, nosu a průdušek a za Dé) když jsem nemocná, chodím málo nakupovat a musí se to doma zvládnout z toho, co se prostě najde.
Z toho povstal nápad na rajskou polévku (přestože jí nemám moc ráda), protože rajský protlak mám přece vždycky doma (jsem si myslela aspoň..), a protože si matně vybavuju, že rajskou holky někdy jedly bez větších bojů. Kromě toho byl v lednici zbyteček rýže z minulého dne, a rýže se do rajské hodí. No a pak jsem taky při dolování ovoce ke svačině našla ve skříňce avokádo, které jsem nejspíš někdy koupila, a které už vypadalo tak zrale, že kdyby zrálo ještě chvíli, tak odejde po svých. Naprosto logicky se mi tedy propojily myšlenky a vznikl nápad zamaskovat avokádo do polévky, protože avokádo je všeobecně považované za zdravé, je moc drahé na to, aby se vyhodilo, a nezamaskované by ho princezny nesnědly ani za zlaté tele.
S chutí do toho, půl je hotovo (jsem si řekla), nakrájela jsem malou cibulku a jednu mrkev (je sladká, dávám jí skoro do všeho, je větší šance, že to snědí) a hodila na kousek másla osmahnout.Když dosáhly osmahlé barvcy a konzistence, utopila jsem je trochou vody a nechala bublat. Pak přišla zrada, když jsem šla najisto pro protlak (který vždycky mám) a žádný jsem nenašla :oP Pokud jde o rajčata, na okně se choulilo asi pět oschlých cherry rajčátek, spíš na vyhození než na vaření, maminka, která má taky vždycky protlak v pohotovosti byla rovněž na suchu... A rajská bez rajčat je blbost. Naštěstí jsem si vzpomněla na domácí kečup podle Nuselské Kuchty (díky Kuchto!!), vytáhla jsem lahvinku (toho kečupu se rozumí) a byla jsem zachráněná.
Do uměklé cibule s mrkví jsem hodila nakrájené avokádo, přilila trochu kečupu, rozmixovala najemno, no a co Vám mám říkat, vypadalo to jako kravinec (přes rýmu naštěstí nevím, jaké bylo aroma). Se strachem a vědomím, že už je čas oběda jsem třesoucí se rukou přidávala kečup, případně sůl/cukr/koření až do fáze, kdy avokádo nebylo skoro vůbec cítit a barva se upravila na s trochou fantazie oranžovou.
Potom už stačilo přisypat uvařenou rýži, trochu zjemnit mlékem (smetana došla) a jogurtem (kysaná smetana došla) a bylo hotovo. Nenechávala jsem ani přejít varem, jen prohřát, aby v avokádu zůstalo co nejvíc vitamínů a těch ostatních věcí, kvůli kterým se má jíst. (Jistojistě se dá polévka udělat i z protlaku nebo dokonce ještě líp z čerstvých rajčat, pak bude asi ale nutné přitlačit s kořením.) Ještě jsem opekla kostičky z chleba, protože holčičky jsou mnohem ochotnější sníst jakoukoli polévku, když si do ní můžou naházet tunu kostiček :o)
U příležitosti focení jsem talíř ozdobila ještě česnekovou pažitkou, ale jen svůj, tyhle zelené věci holky taky nejedí ;o) A teda řeknu Vám, jak rajskou polévku nemám ráda, tak téhle jsem se mohla užrat (ňam domácí kečup). A pokud jde o zmlsané princezny, né že by byly kdovíjak nadšené, ale snědly svou přidělenou porci celkem bez větších řečí, včetně zamaskovaného avokáda, a já byla pyšná a šťastná jak blecha, že jsem do nich zase jednou po čase dostala nějakou zdravou potravinu, a nikterak jsem nelitovala, že jsem k tomu použila úskok :oD



2 komentáře:

  1. šikulka :) já jsem odpůrce avokáda, ta jeho chut se mi úplně příčí a to jsem mu dala tolikrát šanci v různých, od mnoha lidí zaručených, pokrmů :D :D My jsme také marodili, malá jen dva dny, zato malej bojoval se 40 horečkama 6 dní v kuse, zhubl snad 20 kilo, jak je hubenej, tak ted je uplne kost a kůže :( nic nejedl, ale ted mu je druhý den lépe , tak to pomalinku doženeme, no jakousi svini kdesi našel venku... to bylo strašný, vidět ho, jak jen leží a kouká do ničeho a čeká se co bude. 6 dní ve 40, to prostě musela být nálož na jeho organismus jak prase. no ale zpět k vám, přeji, at se co nejrychleji uzdravíte, mít doma tři holky musí být radost :D JInak rajskou polévku miluji taky, i kluk, tak asi dnes udělám, (malá s přítelem se asi nenají :D geny nezapřou :D) díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chudák brouček :o( ať je mu brzo dobře ♥ tady u nás v okolí teď řádila spálová angína, prostřední měla taky spálového bacila, možná i ta nejmladší, pár dnů se ke 40 blížily, naštěstí tyhle mrňavky se rychle uzdravují a dobíjejí, už jenom kašlou :o)
      avokádovou chuť taky upřímě nesnáším, zvládnu maximálně tak tenkou vrstvu pomazánky, přičemž pomazánka je kousek avokáda a hromada tvarohu, citrónu a pepře, aby to pokud možno nechutnalo jako avokádo :oP vlastně nikomu u nás nechutná, jenom ho čas od času koupím, aby se neřeklo, že se nesnažím o zdravou výživu :oD

      Vymazat