Když jsem se dočetla, že exituje moučník, který se jmenuje zucchini bread, bylo mi jasné, že ho udělám, i když teplota venku (i uvnitř) přesahuje třicítku. Původní recept je z americké stránky s recepty, takže byl samozřejmě nabouchaný cukrem, proto jsem si ho upravila ke svojí spokojenosti :o)
Je sucho, všechno uvadá, ale cukety se evidentně rodí dobře, takže z poslední dovolené u mužových rodičů jsem si přivezla od tchána jednu fakt velikou cuketu a od sousedů jednu obrovsky monstrózní, co měla skoro tři kila a prostě nejde ze všeho udělat polévku nebo ratatouille a do mrazáku se mi taky už nic nevejde. A protože sladké pečivo já ráda, zkusila jsem tohle :o)
| Monstr cuketa, pro srovnání půllitrovka vody v pozadí :o) |
Trochu to chutí připomíná litý perník a malinko i biskupský chlebíček, cuketa z něj samozřemě není cítit vůbec, ale dodává tomu půvabné zelenavé flíčky ve struktuře :oD Abych dodala alespoň trochu zdravého, přimíchala jsem celozrnnou mouku a ovesné vločky a samozřejmě snížila cukr na míň než polovinu oproti originálnímu receptu, aby bylo do čeho kousnout, přisypala jsem sekané mandle, rozinky a sušené brusinky. Teda někteří ochutnavači si stěžovali, že je fakt hodně málo sladký, tak pokud máte radši sladší, trochu s cukrem přitlačte ;o)
Tákže, na zucchini bread budeme potřebovat:
3-4 šálky nastrouhané cukety (u mě to bylo přibližně 1kg)
350g mouky - hladké, případně část celozrnné
50g ovesných vloček - jemné, nebo lehce posekané
balíček jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžička zázvoru (původně byla 1/2 zázvoru a 1/2 mušktového oříšku)
1/2 lžičky soli
2-3 vejce
150g cukru (původně 270!!)
20g vanilkového cukru (nebo balíček kupovaného, nebo kousek vanilky)
170g rozpuštěného másla
dobrovolně strouhané ořechy (dala jsem asi 100g), sekané mandle, ořechy, rozinky, brusinky.....
| Strouhaná cuketa |
Přidáme nastrouhanou cuketu, přisypeme suchou směs a umícháme středně tekuté těsto. Nakonec vyšperkujeme sušeným ovocem, ořechy, mandlemi, prostě dobrůtkami dle vlastního výběru.
Pečící formu/formy vymažeme a vysypeme, vyšlo mi to do dvou malých forem na biskupský chlebíček (cca 10x20cm). Nalijeme těsto, trochu urovnáme stěrkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme přibližně 50 minut - osobně během pečení střídám spodní a prostřední mřížku, jinak mi zůstane spodek bledý a mokrý, ale to samozřejmě záleží na troubě.
| Neupečený... |
| ...upečený... |
Po upečení necháme asi čtvrt hodinky chladnout, vyklopíme (nejlíp na mřížku), počkáme až vychladne úplně, nakrájíme a sníme.
Pokud vyzkoušíte, přeju dobrou chuť :o)
| ...vyklopený! |
Žádné komentáře:
Okomentovat