čtvrtek 8. října 2015

Knížka - Timothy Ferriss: Čtyřhodinové tělo


Nechystám se psát recenzi, protože to neumím, a vlastně ani nevím, jak bych hodnotila, protože ze Čtyřhodinového těla mám silně smíšené pocity. Spíš by mě zajímalo, jestli sem nakoukne někdo, kdo jí četl, a jestli Vám připadala dobrá/přínosná/zajímavá/čtivá....
Tuhle knížku jsem dostala před pár lety k Vánocům a letos někdy zjara jsem jí konečně vytáhla. Přečít jí mi trvalo skoro půl roku a to jsem některé kapitoly prolétla jen zběžně, nebo vynechala úplně - je velká, tlustá a hodně plná písmenek :o) Upřímě, sama bych si jí asi nekoupila, jednak je nejspíš drahá a jednak nedůvěřuju knížkám, které na sobě mají vrstvu nápisů o světových bestsellerech a nejúžasnějších autorech, protože takové často nestojí za nic :oP Navíc na přebalu se píše: 'Čtyřhodinové tělo není další knihou o životosprávě a tělesné kondici... ..' a uvnitř jsou návody na nízkosacharidovou dietu, výživové plány, způsoby cvičení, tréningové plány.. Nemám ráda, když si přebal a obsah protiřečí, vzbuzuje to ve mě nedůvěru.
Je rozčleněná do oddílů a sám autor radí přečíst si jen ty části, které čtenáře zajímají. Údajně pro změnu života k lepšímu (nebo dokonce k přeměně v superčlověka) stačí přečíst si 'těch svých' 150 stran. Zajímala mě většina okruhů, takže jsem četla až do zblbnutí, ale jako na potvoru ty, co mě zajímaly nejvíc, mi byly k ničemu. To, že mám jíst míň cukru vím i bez 500 stránkové bichle, to, že někde ve státech jsou zázrační (a velmi draze placení) lékaři, je mi taky k ničemu a že cvičení zlepšuje fyzičku už jsem taky zjistila vlastní hlavou. Návody a rady teda nic moc úžasného, spíš mi to připadalo, jako obsáhlý zápis všeho možného i nemožného, co na sobě a ostatních autor za dlouhé roky vyzkoušel, podaný stylem 'vyberte si z toho, co chcete, a možná něco zabere..'
Jak říkám, mám z ní smíšené pocity. Jsou v ní nějaké dobré nápady a zajímavé informace, ne že ne.. ale tak nějak mi přijde, že mnohem a mnohem víc je plná řečí o ničem, opakování stejných věcí pořád dokola, a navíc některé prezentované metody se dají aplikovat pouze za předpokladu, že jste nezaměstnaný milionář. (Na můj vkus se to tam taky moc hemží anaboliky, potravinovými doplňky a vylepšovadly rozmanitých druhů, ale kdo ví, někoho jiného zrovna tohle může zajímat...)
Hlavně mě ale celou dobu štvalo (a proto mi taky čtení trvalo tak dlouho), že se informace musejí dolovat z textu, který mi většinu doby připomínal teleshopping. Věčně je to tam samé 'Jak to udělat?! Čtěte dál a dozvíte se!', 'Chcete být takoví nebo makoví? Čtěte dál mojí knížku a budete vědět jak!' Jako kdyby knížka vysílala reklamu na sebe samu. Nechápala jsem to, proč mi inzerují knížku, kterou právě čtu??? Připadalo mi to takové strašně..... americké. Nojo, autor je Američan, tak proto asi :o) No prostě forma textu pro mě naprosto zabila jakékoli zajímavé informace.
A moc tomu nepřidal ani překlad. Místy mi přišlo, že překladatel neumí dostatečně anglicky ani česky. Špatný slovosled, špatně přeložené výrazy.. Stávalo se mi sokonce, že jsem si musela nesrozumitelnou pasáž přeložit slovo od slova do angličtiny, abych se dobrala původního významu. Jasně překládání a psaní není žádná sranda.. já taky neplodím zrovna perly, ale já se tím neživím, od někoho, kdo za to dostává zaplaceno, bych čekala větší kvalitu.
A na nadšení mi napřidaly ani obrázky a fotky, které v tak hrdě prezentované knížce mohy vypadat mnohem líp.
Celkově bych řekla, že Čtyřhodinové tělo v mém případě znamenalo ztracený půlrok, během kterého jsem si mohla přečíst mnohem zábavnější a přínosnější knížky.

Nikoho samozřejmě nechci od čtení zrazovat, mně osobně ta knížka prostě nesedla a špatně se mi četla, ale hromadě lidí se bude určitě líbit a nedají na ní dopustit ;o) 



4 komentáře:

  1. Jakmile uspím děti, přečtu si celé... tedy tvoje hodnocení, ne knihu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klidně pošlu i knihu, myslím, že si jí moc dlouho schovávat nebudu :oD

      Vymazat
    2. No, já ti poděkuji za pěknou recenzi na knihu, na některé věci jsem přímo alergická viz "čtěte dál a budete vědět víc" :D Nicméně, tím to chci říct, že jsi zhodnotila fakt dobře, určitě pokračuj v recenzování knížek :)

      Jen mi, prosím tě, ještě vysvětli, v čem spočívá ten název čtyřhodinové tělo"? A ještě jedna věc, děsím se všech knih, kde je cvičení děláno formou fotek... neřeknu třeba ty encyklopedie, co vycházely, jako anatomie u jógy, nebo u posilování, ale nebere mi hlava, proč dávaj foto cvičení do knih. Nevím, možná to někoho bere, jen z mého pohledu nevím, jak má fotka vyburcovat člověka k výkonu. hmmm...

      Vymazat
    3. čtyřhodinové tělo, jestli jsem to správně pochopila, má být to, že stačí věnovat se aktivně tomu zdokonalování v součtu čtyři hodiny týdně což když spočítáme, vychází přibližně na jeden HIIT a protažení 6x týdně.. a zbytek času se samozřejmě musí dodržovat správný jídelníček, takže žádná novinka :oP Tady je hodně fotek 'před' a 'po', na kterých není moc vidět a nějaké ty cviky, ze kterých není poznat většinou vůbec nic :oD
      ten teleshoppingový styl mě deptal :oD a místy ten překlad teda.. jako kdyby překladatel vůbec nevěděl o čem píše - třebas výraz 'čelní most na natažených rukách', mi trvalo docela dlouho, než jsem se ujistila, že myslí plank..

      Vymazat