pátek 4. prosince 2015

Těhotenský deníček č.2: kašel a cukroví


Zdravíčko :o) Jsem nějak líná psát poslední dobou, hanba mi :o) Ale ono se vlastně neděje nic, o čem by se dalo pořádně napsat..

Budoucí miminko má asi 4cm, takže ještě nemůže provádět zaznamenáníhodné věci a projevuje se zatím zásadně skrze žaludek (můj samozřejmě), a to tak, že způsobuje neustálý hlad a současně nevolnost a strach cokoli sníst :oD Strach statečně překonávám, je mi pak špatně a navíc mi roste břicho, i když by ještě nemělo :oP A ta hrozitánská přecitlivělost na pachy, ta je snad ze všeho nejhorší :o( Pokaždé to byla ta nejotravnější obtíž z celého těhotenství.. spolu s těhotenskou rýmou, ale ta se dá přežít. Momentálně nejvíc nesnáším jakoukoli umělou citrusovou vůni a tu strkají skoro do všeho - to znamená všechny čistící prostředky, jary, mýdla, sprcháče, šampóny, dokonce i dětská zubní pasta - dětem čistím zuby s odvrácenou hlavou :oD Plenky pro mrně musejí být bez parfému a i tak je každé přebalování čirá hrůza, nočník od větší vylévám s rukou nataženou co nejdál před sebou, myju se většinou jenom vodou a čerstvě vymydleného manžela odháním, aby nejdřív vyčuchnul, než se ke mě přiblíží.. špinavé prádlo mi smrdí, čisté prádlo mi smrdí, moje vlastní kůže mi smrdí, obzvlášť pak ruce, a navíc mám neustálý pocit, že je všechno v domě prosáknuté mandarinkama (ty mi teď smrdí strašně, jindy je to moje oblíbené ovoce).
No a kašel, co jsem chytila minulý týden, se mě drží jako klíště. Žádná velká rýma, žádné teploty, ale kašel jako těžký kuřák po ránu :o/ Hrozně bych se chtěla jít proběhnout, nebo aspoň projít rychlou chůzí, chtěla bych si něco zacvičit, ale prostě to nejde. Stačí prudší pohyb a kašlu. A samozřejmě takové záchvaty kuckání nepřispívají ani k dobré náladě v žaludku a okolí. A co s tím? Těžko říct. Většina léčiv není vhodná pro těhotné a kojící, obzvlášť pak v prvním trimestru, takže smůla, žejo. Bonbóny proti kašli pomalu přestávají pomáhat a z čajů a vlastně z většiny nápojů mi není zrovna nejlíp (blbej žaludek). Ách jo.
Teda, víte, že je to fakt super, takhle se vyžvanit? :oD Hezky na Vás jsem si vylila srdéčko ;o)
Nicméně Vánoce se nezadržitelně blíží, i když počasí tomu nenasvědčuje :oP A jedna z věcí, na které se vždycky celý rok těším, je pečení cukroví :o) Takže kašel nekašel a nevolnosti nenevolnosti (to zní divně :oD), začla jsem řádit v kuchyni, a abyste z toho taky něco měli, ukážu Vám obrázky :o) Nejsou moc povedené, nějak mi to focení vyšlo vždycky až na večer, takže nebyly nejlepší světelné podmínky.
Taky jsem už letos stihla hned první plech připálit (šikula, že jo), a pak se taky totálně spálil jeden plech (naštěstí ten poslední - poloviční) lineckých, stačilo se na chvilku otočit a mrňavka nepozorovaně otočila knoflík na troubě na nejvyšší teplotu :oP

Takže Tradá! První várka!

Linecké koláčky, letos pokusně slepené zavařeninou z arónie.

Ischelské dortíčky

Kávové dortíčky - dětem pro radost jsou letos ve tvaru kachniček a motýlků a víckrát to asi neudělám, je to hrozná piplačka :oD

Šachovnice - letos se mi obzvlášť povedly, jsem na sebe fakt hrdá :o)

Skořicová srdéčka

Manželovy oblíbené, původní název je sice škeble, ale u nás se vžilo jméno Žabí huby :o)



9 komentářů:

  1. Cukrovi vypada luxusne,obzvlast ty skoricove... Rada si sem chodim cist a poprve komentuji :-) obdivuju Te jak vsechno stihas-tri deti,domacnost,pleteni,psani ,cviceni a peceni cukrovi, kdyz je Ti cely den soufl...:-) Preju hodne sil a at to brzo prejde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc :o) zdání klame, teď zrovna necvičím a je tu kolem mě neskutečný binec :oD ty skořicové jsou moc dobré, taková stálice už od malička a navíc jsou rychle hotové (v případě zájmu je to 220g hladké, 200 cukr, 140 máslo, 1 vejce, šťáva z 1/2 citrónu, 1/2 lžičky skořice, zpracovat, vyválet, vykrájet, potřít vejcem, nandat mandle a upéct na 180° :o))

      Vymazat
    2. Dekuji moc za recept,musim vyzkouset! Drz se a moc se tesim na dalsi prispevek ;-)

      Vymazat
    3. určitě se povedou ;o) další várka je na cestě, jen nesmím zapomenout fotit

      Vymazat
  2. Teda máš můj obdiv! Musí to být neskutečnej zápřah 😀 ale cukroví vypadá luxusně! Mohla bych poprosit o receptík na ty kávové dortíky? 😇 :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda máš můj obdiv! Musí to být neskutečnej zápřah 😀 ale cukroví vypadá luxusně! Mohla bych poprosit o receptík na ty kávové dortíky? 😇 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :o) rozhodopádně recept vydám, původní byl teda úplně jiný - jen obyč bílé sušeny s krémem a navrch kávové zrno, což nám přišlo jako nuda, takže během let se přeměnil na: 375g hladké mouky, 150g cukru, 200g másla, 1 vejce a 2 lžičky silné kávy, hlavně lógru (nejlíp udělat si turka a pak prostě použít sedlinu :o)), zpracovat, nechat chvíli v lednici, pak vyválet, poměrně dost na tlusto, tak 3mm, jinak jsou tenké a tvrdé, vykrájet a upéct. Půlka se jich potře kávovou polevou (obyč cukrová s trochou kávy a sedliny), navrch lentilku (padne na to několik krabiček + jedna na uplácení dětí) a s tou nepotřenou půlkou se slepí krémem, ten je taky jednoduchý, asi 150g másla, 50g cukru a zase trochu kávy a zrníček, původně tam byly i žloutky, ale vždycky jsem k těm syrovým vajíčkům nedůvěřivá, tak je většinou vynechávám :o) A úroveň 'kávovosti'se dá samozřejmě snadno regulovat množstvím přidané kávy :o)

      Vymazat
  4. Děkuju, zítra se na ně vrhnu <3

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju, zítra se na ně vrhnu <3

    OdpovědětVymazat