úterý 19. května 2015

Odfláknuté malé ratatouille

Na talíři

Ratatouille asi většina z nás zná, alespoň podle názvu, takže netřeba do hloubky představovat. To moje je jednak malé, protože ho kromě mě u nás nikdo nejí (a proč ho dělat víc najednou a pak ohřívat, když si můžu zítra udělat čerstvé) a jednak odfláknuté, protože jsem líná hledat si správný recept (stejně ho každý dělá jinak).

To 'moje', používané jako příloha k masíku nebo i jen tak, se vejde do malého pekáčku (asi 20x15cm) a vystačí mi na jedno jídlo a případně trošku zbyde na oblíznutí, až mi ta první várka vytráví.

Potřeba je na něj:

1/2 malého lilku, nebo menší část velkého, aby vyšlo asi 20 plátků
1/2 cukety
2 rajčata
2 papriky
trochu kečupu a hořčice
špetka oregana, špetka bazalky 

Do pekáčku naliju trochu kečupu a hořčice a smíchám, mělo by to udělat tak akorát slabou vrstvu na dně (to se od původní omáčky krapítko liší, ale co už, hlavně když je to dobré), posypu trochou oregana a bazalky.
Jakože omáčka

Lilek a cuketu nakrájím na plátky (lilek asi 5mm, cuketu tenčí), dám do misky, posolím, zamíchám a nechám trochu vypotit. Mezitím si nakrájím papriky a rajčata (nejdřív přebrousit nůž, aby z rajčat nebyla kaše). 
Zelenina a nabroušený nůž, v pozadí se potí lilek

Osolené plátky trochu opláchnu, a začnu skládat do pekáčku - plátek lilku, dva plátky cukety (protože mají menší průměr), plátek rajčete a pár kousků papriky, ale každý si samozřejmě může zvolit vlastní pořadí a množství jednotlivých ingrediencí :o) Kromě té soli na vypocení lilku a cukety žádnou nepřidávám, nemám sůl na zelenině ráda, ale chcete-li, osolit samozřejmě můžete.
Skládačka v pekáčku, zbylými kousky vycpávám mezeru uprostřed

Nakonec pocákám olejem, překryju pečícím papírem tak, aby ležel uvnitř pekáčku a kolem něj zbylo trochu místa na šmírování upečenosti. 
Dám do trouby na 150-180°C a jdu přibližně na 45 minut uklízet/vyzvednout dítě ze školky/žehlit/vařit polévku/dělat prostě něco užitečného. Upečeno je ve chvíli, kdy omáčka zespoda hezky obublává na okrajích a kdy má zelenina barvu, jaká se nám líbí. Nakonec vyndám z trouby, nandám na talíř a sním :o) 
Máte-li chuť, vyzkoušejte, nebo ještě líp uvařte neodfláknuté podle správného receptu ;o)
Hotovo, upečeno :o)


Žádné komentáře:

Okomentovat