Nejsem zrovna moc fanda podzimu - hlavně proto, že podzim znamená, že skončilo léto, které mám nejradši :o) Ochlazuje se, zkracují se dny, ze spadaného listí se dělá bláto, děti chytnou rýmy, já je chytím od nich... Ale i přesto musím uznat, že jsou věci, které jsou na podzimu dobré: třebas barevné listí, jablka a
švestky. Miluju švestky, patří k mému oblíbenému ovoci, můžu je syrové, vařené, pečené.. jen kompot nerada :oD
Máme kliku, na zahradě nám švestky rostou, moc dobré, malé, sladké, ideální do knedlíků (ňam) a na koláče (ňamňam). Letos jsem si teda ale u sklízení zanadávala. Jednak bylo hodně plodů napadených nějakou hnilobou (monilioza, či co), jednak se 'urodilo' hodně červů, a aby toho náhodou nebylo málo, tak ty pitomé přemnožené vosy naďobaly, co se dalo a nechaly to uhnít :o/
Nicméně, něco málo švestek jsem zachránila (i když se musely sebrat ne úplně zralé) a podělím se aspoň fotkami o tu radost z mlsání :o)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjP5-Mmwek3ZiwtG0p-7L-VcqQGP86MdOjhHJvKcfO2zAaVUR11QFJMbkd5XcY-pCNFyIhdPoBSKRBBqJltCdFXpmEI8MwdlBzDzs-lLe6sNAC65RHM6YSKTvI4teIlExwQYKZqSNM8r-Je/s640/DSC_4795.JPG) |
Švestková 'metýnka' |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjEQ74RmS7wGh3OvTNFm_vpoenD-PrZPYrocGzfy6CdlnTLYf_qOsTwInSWZjPuZdzqpXOyFcscNCPeLO3Fw5-vGJMJd117H6YVN5IhpGlZMmNvipm1EWZJP2BIVzcR-Y5ga4o_I13VjYg/s640/DSC_4796.JPG) |
Švestková s tvarohovou ségrou |
Na švestkovou metýnku asi netřeba dávat recept, je to prostě obyč kynuté těsto, na tenko vyválené, se švestkami a drobenkou. Do těsta teda dávám na půl celozrnnou mouku, aby se neřeklo ;o) a do drobenky skořici, prostě protože mi tak víc chutná. Taky se může pod švestky rozmáznout tvaroh nebo třebas mák, ale to nejspíš znáte, to je klasika :o)
No a pak jsou tady taky 'švestkové bonbóny', které jsem si loni vlastní hlavou vymyslela (ale pravděpodobně takových receptů existuje už řada) a hned oblíbila :o) Jsou poměrně rychlé - pokud máte koupené listové těsto, pokud děláte vlastní, počítejte se zdržením :oP A jsou dobré a hrozně jedlé. Pokud si je chcete vyrobit, tak stačí:
balíček listového těsta, příslušný počet
švestek,
dvě hrsti ořechů (nebo mandlí, ale ořechy jsou mnohem, mnohem lepší),
hrst rozinek (případně brusinek nebo jiného sušeného ovoce, kromě švestek, ty by v tom byly krapet redundatní),
1-2 lžíce medu.
Ořechy s rozinkami hoďtě do vhodné mašiny a rozemelte, nebo použijte mleté ořechy a rozinky k nim nakrájejte na droboučko, přidejte med a zamíchejte, aby vznikla tužší pasta. Švestky umyjte, nařízněte, vyndejte pecku, místo pecky dejte ořechovou směs. Těsto vyválejte na tenko a rozdělte na obdélníčky - počet závisí na množství těsta a na tom, jak tence umíte a troufnete si válet. Dřív jsem dělala 12 kousků, tentokrát jsem zkusila 16 a neměla jsem to dělat :oD Na každý obdéníček posaďte švestku (delší stranou švestky ke kratší straně těsta, aby se co nejvíc omotala) a zabalte do tvaru bonbónu - pořádně přimáčkněte, rádi se rozlézají. Upečte na cca 180°C 15 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG-kgeA8T3jzfmn997NBydNYELg1L-syuUtIMpgeqOHUKYb1cStEtKi2TS4F9Nip-thANCZSFh-cX2pRAs-q9St2XdTmxx0CmIv2a0DvtIuoF7ueGbTw8Cy62cSca9brwqzcga7H6ZzxWs/s640/DSC_4886.JPG) |
Neměla jsem ořechy, tak posloužily mandle, ale není to to ono. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFxjar0qke4f2wwOs6QMVquQDclh7zXwfFB_MfSUyx1Cl5G47C5fqU0SFKtq3A2OnIBzA7SO1iroEw_iDIValikD1HcPvD1Hr7nLwkChWM-9CZEbuyA2L_00n-6ZovhMMKcQJDkYXmGewk/s640/DSC_4888.JPG) |
Naplněné švestky. Čím menší otvor se podaří, tím líp. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinWNiViEtL4oWLnTbHWEjyMhDPiz1VpZkvKa-oaTOMMZoTfZ1xv159cjz7SvCg4LozUasM6hR3K8qvaSgFX5ZArN6iV9ZqS6iISaFa3pkAnweEWIRpsjLoBz2MY8PcPNjlMO6VLOj09oD3/s640/DSC_4894.JPG) |
Možná by pomohlo trochu okraj ovajíčkovat, příště to zkusím. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbe8NkEwEghSM4BEhbtpuRFW6pnmpCSyUwUk2mxh4N7Q87Gc5T2FtDcoD9M7AaGgsXusQgw4568cbr5J0cWhGMG8FCJToesV3_SiBnMQDiQryVPwNumNELQazO2q3RflsQaKxwXPTWIOjn/s640/DSC_4895.JPG) |
Před upečením... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrlVBI2lE58xEBSgSAHlnf5vpMcCzdqs2NRDHllbPPcZ6GLQS3EBvBqNSld-ovkxv_yDK7vA-ioQjyGSZcPxla5TFj_e3lBsPWJtbpZetBUp_Bj4nPBuKuXLXMSqH2ypHeu0uoiG1H6Qt5/s640/DSC_4896.JPG) |
...po upečení. A tady je vidět, proč je lepší udělat jich míň, ale zato je líp zabalit :oD Vytekly vlastně jen dva a další tři se otevřely bez vylití, ale opatlaly se v tom všechny.. Dobrá zpráva je, že to bylo i tak dobré ;o) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxOmu0y5FCqHgA9fmlPcC3PJDqE7Xdy5-kIuNgwSFOmjmTB9GdLlVg1XBusjAOmDNXkPFTNGqFBMtUjPtIzW9o7CI6IXBzSjcY3z4w6JIDlsSHKHHT3pvpbAIzpx59xjFxs_NaJ6fP4IFJ/s640/DSC_4904.JPG) |
Mňam! |
Žádné komentáře:
Okomentovat