úterý 17. března 2015

Důvody, proč chci cvičit


Někdy, když si tak funím u nějakého toho workoutu, pot ze mě kape až na podlahu, sporttester pípá jak splašený, že jsem mimo zónu a nohy i ruce pálí, říkám si: proč to vlastně dělám? Vždyť bych místo toho mohla sedět a číst si, upéct koláč, nebo aspoň vytřít podlahu, vedle stolu to zase lepí, někdo tam vylil šťávu..


Samozřejmě, že mám spoustu důvodů. A možná by neškodilo hezky si je zapsat, abych je nemusela lovit z paměti, až mě zase přepadne lenost a pochybnosti :o)
Tak tedy:
- Chci vypadat hezky. No jasně, první důvod, který mě napadne. Nikdo asi není nadšený, když mu břicho vylézá přes pásek, nebo když se mu při každém kroku zadek otřese jako miska želé.
- Můj muž cvičí. Cvičí sice jinak než já, ale cvičí dost. Zatímco já chci zhubnout, on chce nabrat, ale oba chceme svaly :o) Navíc jsem šťastná jak blecha, když se ke mně na chvíli připojí třebas u Insanity a po dvou minutách prohlásí, že je to moc rychlé a že to nejde. Pak mi to s chutí vrátí, když frajersky udělá dvacet kliků asi tak během deseti vteřin :oD
- Ráda bych, aby si na cvičení zvykly děti. Doufám, že když děti uvidí, že cvičení je běžná součást denního programu, tak si to tak nějak zažijí a budou cvičit taky, aspoň trochu. A časem, až budou velké, tak nebudou líné a nepohyblivé. Zatím to funguje, zkoušejí mě napodobovat, půjčují si malé činky, dělají něco, co vzdáleně připomíná burpees a mountain climbers a hrozně u toho funí :oD
- Nutí mě to lépe jíst. Jednak když se div nestrhám, abych spálila pár kalorií navíc, tak se mi nechce hned to pohřbít nějakým hřešením. Kromě toho jsem si na sobě vyzkoušela, že když sním k obědu něco sice hrozně dobrého, ale málo zdravého a těžkého na strávení, tak se pak prostě cvičit nedá - v lepším případě jen nemám energii, v horším se mi dělá špatně.
- Baví mě to. Někdy mi trvá, než se vykopnu, taky mě nebaví přípravy před cvičením - musím trochu postěhovat obývák a hlavně posbírat hračky a vysát. Ale když už cvičím, tak si to užívám.
- Chci si vykompenzovat tělocvik ve škole. To není moc velký důvod, ale občas mi vytane na mysli. Vždycky jsem byla hrozně levá na sporty. Když se rozdělovala družstva, vždycky jsem byla mezi posledními a pokud to šlo, tak jsem se vůbec nedostala k míči. Sice existoval aerobic, jóga, cyklistika, věci, co mi šly, ale školní tělocvik se znuděnou tělocvikářkou a proflákanou hodinou mi sport znechucovaly. Teď se mi díky domácím pokusům o fitness zase líbí a připadám si v něčem dobrá, a možná dokonce lepší než spousta jiných lidí :o)
- Vraždí to bacily. Dokud pravidelně cvičím, zničí se každá nemoc hned v zárodku, což je super. Začne mě škrábat v krku nebo bolet břicho, tak si prostě zacvičím a za pár hodin je mi dobře. Nemusím k doktorovi, pojišťovnu to nic nestojí a ještě pár deka shodím ;o)
- Nechci být nevděčná.  To je takový můj hodně silný vnitřní důvod. Špatně se mi vyjadřuje slovy, ale cítím to tak nějak, že mám velké štěstí - nebo byl ke mně někdo nahoře hodně laskavý. Protože jsem až na pár drobností zdravá, mám obě ruce, obě nohy, můžu chodit, vidět, slyšet, můžu mít děti a starat se o ně. Existují tisíce a tisíce hrozných, vážných nemocí, poruch, postižení a já nic z toho nemám. Jsem zdravá a můžu dělat s podstatě všechno a připadala bych si jako největší nevděčník na světě, kdybych tohle štěstí jen tak zneužívala. Hodně lidí s postižením sportuje a jsou v lepší formě než já, pro mě je to o důvod víc, proč cvičit, dostat se do pořádné formy a udržet si jí, jak nejlíp budu umět.
- Nutí mě to uklízet.  Možná hloupý důvod, ale mě to vážně pomáhá, když si chci každý den zacvičit, tak mě to donutí každý den posbírat ze země a uklidit všechny hračky, které se tu okolo válí a o které zakopávám, a vysát koberec :oD


Nejlepší je začít ještě v plínkách :oD

2 komentáře:

  1. Moc hezké :-) Bod s tvým mužem mě pobavil :D A to s těmi bacily a vůbec churavostí to cítím podobně. Dokonce, když mne bolí hlava a zacvičím si, přestane to :) A být vzorem pro děti je asi momentálně největším mým pohonem... malá v 18 měsících dělá každou chvíli downward dog z jógy :D synek občas taky cvičí a napodobuje pózy a zjišťuje, že nic není tak snadné, jak vypadá :) Moc pěkné body.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, downward dog je oblíbený, nejstarší ho umí tak, že jí to až závidím :oD a když si jen tak pro zábavu půl hodiny skáče jako žába, tak jenom nevěřícně koukám

      Vymazat