úterý 31. března 2015

Pletené kabelky



Nedávno mi maminka přinesla z legrace knížečku Pletené tašky. Měli jí v Kauflandu za pár kaček a protože mamka ví, jak ráda pletu, tak mě s ní obdařila - je prý tak malá, že mi v koši moc místa nezabere a na pár minut mě zabaví, když si jí prolistuju :o)

Popravdě v ní je opravdu hodně blbinek, které vypadají hrozně a neprakticky - jako chlupatý obal na mobil, a pletená taštička na šperky (už vidím, jak se mi do vlny zachytají náušnice a řetízky) nebo puntíkaté obaly na lahve s popruhem :oD Ale některé výrobky tam vypadaly docela i hezky, minimálně použitelně jako kabelka pro děti, a jedna kabelka se mi vyloženě zalíbila, takže jsem se rozhodla knížku nevyhodit, ale uplést si taštičku, co by mi pasovala ke svetru.
Základní vzorek
Hrozně se mi zalíbil základní vzor, vypadá jako propletené provázky a dělá se copánkovým vzorem - první část jsou vždy tři a tři oka křížená zleva doprava, druhá tři a tři křížená doleva, posunutá oproti prvním třem o tři oka. Vrchní část je klasický patent po dvou okách.
Pletení bylo v pohodě a šlo docela rychle, když jsem ale dočetla až k popruhům, tak přišel kámen úrazu, stálo tam: nahoďte na háček 4 řetízková oka a jedno obrácené oko a 1,60m háčkujte pevná oka. Háček jsem v ruce nedržela od základní školy a tohle pro mě byla španělská vesnice. Trvalo mi asi hodinu, než jsem aspoň přibližně pochopila, co se po mně chce, a stejně to vyšlo celé šikmé a zkroucené :oD
Další problém byl, že se na spodek popruhu měla našít rypsová stuha na zpevnění - ráda šiju a ráda pletu, ale nerada to kombinuju, našít pevnou látku na pleteninu je na mě prostě moc složité, celé se to krabatilo a kroutilo.. Párat to a zkoušet znova se mi nechtělo, takže jsem ten popruh prostě obháčkovala i z druhé strany :o) Pak už stačilo ušít jednoduchou podšívku, přidělat magnetický knoflík, přistehovat dovnitř a kabelka byla hotová. Není to adept na módní doplněk roku, ale klíče, mobil a nějaká drobnost se do ní vejdou :o)
K zelenému svetru zelená, k modrému modrá


Schovat do svetru, uvázat mašli a je z toho dárek k narozeninám :o)

Podšívka a magnet



Když už jsem měla háček v ruce, tak dostala panenka Kristýnka nové šaty :o)

2 komentáře:

  1. Krasna kabelka, moc se mi libi ta netypicky zelena. Ted mam vyhlidnutou tuto http://levnepenezenky.cz/etno-kabelka-downy-p253 zvladnete vyrobit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to bych bohužel nezvládla, ta je na mě móóc složitá, ani nevím, jak se ty vzory vyšívají, uměla bych udělat leda ty bambulky na ozdobu.. a docela by mě zajímalo, proč píšou, že je levná :oD

      Vymazat