středa 17. června 2015

Další nová hračka, tentokrát do kuchyně


 Tak schválně: víte, co to je? Tohle jsou moje nové formy na ravioli ☺ Pokukovala jsem po nich už asi rok, jenže se nechtěly vejít do rozpočtu a koneckonců se bez nich dá žít. Ale když mi mamka nabídla, že mi je dá k narozkám, tak jsem se samozřejmě nebránila ☺
Mají tvar srdíček, hvězdiček a rybiček - jednak proto, že jsem hračička, jednak aby se výsledný produkt líbil dětem. Jsou od firmy Imperia, od které už mám strojek na těstoviny, takže se spolu na poličce můžou kamarádit. Funguje to (teoreticky) tak, že vyválený plát těsta se položí na formu, do prohlubní se nandá náplň, navrch se položí druhý plát těsta, přejede se válečkem, vyklopí a rozdělí na jednotlivé ravioli.

Hned jak se mi dostaly do pařátů, tak jsem je chtěla vyzkoušet. Bohužel jsem neměla nic, z čeho by se dala udělat masová nebo zeleninová náplň, tak jsem se rozhodla, že první pokus bude nasladko a dám dovnitř marmeládu. Byl to špatný nápad :oD marmeláda je na plnění těstovin nevhodná - teče, vytéká a roztéká se. Narychlo jsem tedy umíchala tvaroh, pro jistotu se strouhankou a ten byl o malinko lepší, ale pořád teda výsledek nic moc. První, co mi nedošlo bylo, že formy se napřed musí vysypat moukou, jinak se nalepí, takže první várku jsem pečlivě vyválela a naplnila, a potom vztekle vyďoubala, vymyla a vyhodila. Pak se rozpadl váleček, který byl u forem jako příslušenství, naštěstí mám samozřejmě vlastní. Po vysypání forem už se sice ravioli daly jakž takž vyklopit, ale pořád nešly moc dobře oddělit od sebe, trhaly se a po uvaření vypadaly jako podivný bílo-červený blemc a většina náplně plovala v hrnci. (Nicméně děti věděly, že to jsou srdíčka a hvězdičky, takže to radostně snědly, zlatíčka moje.)

Moje zlatá Imperia
Těsto ve formě, zatím to ještě jde...
Uvnitř marmeláda, navrch druhé těsto, marmeláda už se začíná rozlézat z vymezeného prostoru...
S tvarohovou náplní chvilku dokonce i držely tvar
Hvězdičky se špatně oddělovaly, takže byly potrhané...
... a po uvaření už bylo úplně jedno, co měly původně za tvar a jaká byla náplň.
Několikrát jsem během výroby konzultovala postup s videem na youtube a připadlo mi, že na to jdu dobře, ale výsledek holt vypadal tak, jak vypadal.
Usoudila jsem, že je to tím, že ravioli prostě musejí být masové nebo špenátové a na další pokus jsem si připravila příslušné náplně. Dokonce jsem pro jistotu udělala těsto ze semoliny. A světe div se, zase z toho byl blemc :o( Teda na chuť fajn, to jo, ale ravioli to připomínalo jen vzdáleně a srdíčka, hvězdičky ani rybičky jsem v tom neviděla ani omylem. (Holčičky se naštěstí zase tvářily, jako že tam srdíčka jsou a snědly to, zlatíčka moje.)
Prostě je jasné, že něco dělám špatně, jsem zvědavá, na kolikátý pokus se to povede aspoň trochu slušně :oD Taky jsem našla zlepšovák - dát naplněnou formu do mrazáku a vyklopit a rozlámat až ztuhne, jenže obvykle začnu dělat oběd na poslední chvíli a mrazení bych nestihla. Hlavně mi ale nedochází, co s náplní - na videu dávají poměrně velké kopečky, které přečuhují nahoru, a pak to prostě převálečkují a nějak se to v tom srovná a hezky vytvaruje. Já dávala nejdřív taky tolik, ale lezlo to ven, pak jsem dávala míň a furt to lezlo ven, pak jsem dávala úplně malinko, ale to zas neudělalo správný tvar.. a navíc to lezlo ven :o(
Ale žádné strachy, dva neúspěchy mě neodradí, budu válet a plnit a válet a plnit... a jednou se to musí povést ;o)

3 komentáře:

  1. to vychytáš časem ono to není asi žádná sranda, sama nevím, co bych poradila. minimálně si můžeš nechat formičky na čokoládové bonbony ;)

    OdpovědětVymazat