úterý 21. dubna 2015

Zapečené kuřecí s bramborami


Tohle je moje hodně oblíbené jídlo, hlavně proto, že je nenáročné na přípravu, dělá se v podstatě samo a neumaže moc nádobí :o) Dá se udělat z jakéhokoli masa, úplně nejlepší mi připadá z vepřové krkovice, ale tentokrát bylo málo času, takže bylo s kuřecím.
Příprava je naprosto jednoduchoučká: Předehřejeme si troubu asi na 200°C. Maso nakrájíme na plátky, lehce osolíme, případně okmínujeme a opepříme (dávám jen maličko koření, protože to jedí i děti), naskládáme do pekáčku nebo zapékací misky, můžeme pod něj kápnout i olej, případně malinko podlít vodou, a dáme do trouby.

Zatímco se maso trochu zapéká, oloupeme brambory, nakrájíme na plátky nebo malé kostičky, promícháme se solí, případně ještě trochou koření, nasypeme na brambory a zalijeme smetanou na vaření (můžeme použít i šlehačku).


Dáme zpátky do trouby a necháme bez povšimnutí asi tak 45-60 minut (podle množství a podle druhu masa). Potom vyndáme a sníme :o) Maso zůstává pod bramborami krásně měkké a nevysuší se, brambory upečené ve smetaně jsou mňamka.
Také je možné přidat čerstvý nebo sušený česnek, pomazat maso hořčicí, nebo si podobně pohrát s chutěmi, fantazii se meze nekladou :o)
Důležité je použít pekáček s dostatečně vysokým okrajem, aby smetana připečení nepřetekla tak, jako mně :o)


Žádné komentáře:

Okomentovat