středa 22. dubna 2015

Jahodovo-jahodový koláč s tvarohem


Přemýšlela jsem, jestli sem o tomhle pokusu vůbec napíšu, protože to nebyl až takový úspěch, jak jsem doufala. Vlastně jsem to docela zvrzala, ale vím, kde byla chyba :oD Ale na chuť byl fakt dobrý, takže se o něj podělím a doufám, že příště to dopadne lépe.

Občas mě to nějak popadne a začnu si vymýšlet recepty, prostě si jen tak míchám a čekám, co z toho vzejde. Proto se taky může stát, že to nevyjde ideálně :o) Tentokrát jsem se pustila do jahod a postup byl přibližně takovýhle:
Utřela jsem 2 vejce a 50g cukru. K tomu jsem přimíchala 5 velkých jahod, rozmačkaných na kaši, potom 1 tvaroh, 200g polohrubé mouky a prášek do pečiva. Zkusila jsem pak přidat ještě trochu mouky a to byla první chyba, těsto moc zhoustlo a musela jsem přidat mléko, těch původních 200g by bylo ideálních.

Pak přišla na řadu tvarohová směs. V misce jsem si smíchala 1 tvaroh, 2 žloutky a 3 lžíce cukru, do toho přišlo asi 10 velkých jahod, většina z nich rozmačkaná, pár jen nakrájených, nakonec sníh ze 2 bílků. Tady asi byla druhá chyba, chtěla jsem přidat pár lžic škrobu, ale zapomněla jsem na něj, takže směs zůstala hodně mokrá. Možná by taky pomohlo dělat jí z tvarohu z balíčku místo z vaničky.

Potom jsem do vymazaných a vysypaných forem dala větší část těsta, pak tvarohovou směs a pak zas trochu těsta. (Původní záměr byl, aby se tvarohová směs propadla hezky doprostředka, ale díky mouce navíc, se těstem nepropadlo nic.)

Nakonec jsem to dala péct na 180°C asi na 30 minut a nechala to potom ještě dojít ve vypnuté troubě. (Chyba číslo tři, chtělo to ještě aspoň dalších 15 minut péct, koláč byl po vyklopení bledý.) Po vytažení vypadaly koláče náramně - nadýchané, voňavé, s růžovou náplní vykukující pod hnědou krustou.
Ovšem potom se přihlásily ke slovu zmíněné chyby, těžké těsto kleslo a vlhká tvarohová směs ho navíc namočila, takže to bylo celé trochu patlavé :o(
Ovšem musím uznat, že na chuť bylo jahodové těsto moc dobré a náplň byla díky sněhu nadýchaná a luxusní. Možná by se dala použít každá složka zvlášť, jako základ pro nějaký lepší moučník :o)))

2 komentáře:

  1. Já jsem na tom byla stejně :D Taky jsem zkoušela a zkoušela, až jsem zjistila, že se mi z 20 věcí povedla možná 1, to slovo "možná" je tam fakt na místě :D Takže kuchařka s vlastními nápady ze mne nebude :D Ale jahodovo-jahodový koláč zní úplně skvěle :)) A vůbec to nevypadá špatně, kdybys na to neupozornila, ani nepoznám, že se nepovedl podle tvých představ :)

    OdpovědětVymazat
  2. až zas budou jahody v akci, tak ho zkusím znova, bez těch chyb :o) navíc ten na fotce jsem vyklopila ještě za tepla, druhý stihnul úplně vychladnout a byl o něco lepší.. ale ta náplň byla fakt super, možná jí použiju na něco jiného, úplně si jí dokážu představit na placatém koláči posypanou sekanými pistáciemi :oP

    OdpovědětVymazat