pondělí 27. dubna 2015

Moje zkušenosti s metodou No Poo


Většinou jsou mi nové trendy, do kterých se pouštějí Hollywoodské celebrity, celkem ukradené, ale když svitla naděje, že ušetřím při nákupech v drogerii, tak jsem to musela zkusit. No Poo je zkratka z No Shampoo a neznamená tedy absenci stolice, ale mytí vlasů bez šampónu ;o)
Ten ušetřený peníz je pravda velká motivace (kupovala jsem si šampuky od lush a ty nejsou zrovna laciné), ale taky mě už delší dobu trápily padající vlasy (po porodech sice normální, ale stejně nepříjemné) a hlavně svědící hlava, fakt strašně, pokud jsem používala šampón, který pomáhal proti padání vlasů, tak jsem se pořád drbala, šampón proti svědění zase příšerně smrděl (asi jako ugrilovaný asfalt). Takže potřeba změny byla silná a vidina, že to půjde bez chemie, byla lákavá.
Po internetu se dá najít hromada více či méně odborných článků a informací, jak postupovat, co očekávat a na co se připravit. Musím říct, že skutečnost se poměrně hodně lišila :o)
Metoda No Poo se dá aplikovat různě, každý si může vybrat, co mu vyhovuje. Někdo vlasy nemyje v podstatě vůbec a čeká, až se začnou 'samočistit', to mi připadalo přehnané, už proto, že vzduch ve městě je natolik špinavý, že se samovyčistit snad ani nedá. Dá se provádět mytí pouze vodou, nebo se místo šampónu jako čistidlo použije voda s jedlou sodou a místo kondicionéru jablečný ocet. 
Chtěla jsem zkusit nejdřív mytí sodou a octem a začít hned jak vypotřebuju poslední šampón. Ale náhoda tomu chtěla, že mi děti hodily plechovku se šampónem do vody, šampón se rozpustil a já jsem si toho všimla teprv, až když jsem byla ve vaně s mokrými vlasy. Takže jsem začla neplánovaně dřív a rovnou jen čistou vodou (kupodivu běžně nemám v koupelně sodu ani ocet, hrozná nedbalost). Poprvé jsem samozřejmě měla silně neumytý pocit, ale na pohled to nebylo tak strašné, jak jsem čekala a navíc se mi i bez jakéhokoli kondicionéru překvapivě snadno vlasy rozčesávaly. Ještě několikrát jsem si vlasy umyla jen čistou vodou, potom jsem začala zkoušet vodu se sodou a rozdíl nebyl nijak zvlášť výrazný. Prostě pořád takové umyté-neumyté.
V chytrých článcích se píše, že prvních několik týdnů bude krušných, protože vlasy jsou po dlouholetém používání šampónu poničené a navyklé se víc mastit, ale za takových šest až osm týdnů přijde okamžik, kdy se všechno najednou spraví a vlasy začnou zářit, budou zdravé, husté, pevné a kdesi cosi, nebo že přinejmenším přestanou být neustále přemaštěné. Mě to trvalo přes TŘI MĚSÍCE!!! Řekla bych ale, že čekání se vyplatilo, není to sice žádná přeúžasná nádhera, ale připadá mi, že mám vlasy o něco pevnější, tak snadno se mi nezelektrizují, o něco snáz se česají a hlavně nejsou tak hrozně přesušené, jak bývaly. Kromě toho si vzpomínám, že posledních několik let se nechám vždycky v létě tak o dvacet centimetrů ostříhat a koncem zimy už zase vidím roztřepené konečky, letos se zatím neobjevily :o)
Celkově mám z No Poo smíšené pocity. Nešlo to úplně podle plánu, výsledky nebyly vyloženě ohromující, ale rozhodně to přineslo velká pozitiva. Takže se asi spíš přikláním ke kladnému hodnocení a ještě nějakou dobu se budu bezšampónové metody držet.
Pokud jste ještě nezkusili a chtěli byste, můžu poskytnout pár tipů. Sodu s vodou si dejte do rozprašovače, než mi to došlo, tak jsem jí zkoušela dávat do vlasů rukou a vůbec to nešlo :oP Dobře si odzkoušejte správnou dávku - pokud je sody málo, vůbec nic neumyje, pokud je jí hodně, můžou vlasy vypadat 'uprášeně' a dokonce se mi při větší dávce objevily lupy (naštěstí jen dočasně). S octem je třeba taky opatrně, když se ho dá moc, tak jsou vlasy ještě mastnější než před umytím.

Mimochodem, zkoušeli jste si někdy vyfotit vlastní vlasy?? Je to fakt fuška :oD Co jsem pečlivě učesala, to se během snažení o fotku rozcuchalo, ale snad to neva ;o)

7 komentářů:

  1. O tom jsem ještě neslyšela, ale zní to zajímavě. Jen by mě zajímalo, jak budou vlasy opět reagovat na šampón :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zatím se to bojím zkusit :oD jedno umytí za čas by asi nevadilo.. taky to někdy zkusím, trochu mi teď chybí ta šampónová vůně :o)

      Vymazat
  2. Ahoj, moc zajímavý článek. Také mám delší vlasy a řeším stále se třepící konečky a přesušené vlasy. Zkusila jsem si koupit vlasový šampon od Karla Hádka. Je na bázi éterických olejů a bez tenzidů, které jsou v šamponech a mýdlech. Po pravdě jsem ale ten pocit nedomytých mastnějších vlasů nějak nedala. Tak to kombinuji s trochou šamponu u kořínků, kde se nejvíc mastí a pak na zbytek aplikuji ten beztenzidový šampon pro regeneraci. Koukám, že ale doba, která je nutná k restartování vlasů po běžných šamponech je fakt dlouhá, tak jsem to vzdala asi příliš brzo:( Díky za motivaci to zkusit znovu:) Jinak díky i za inspirativní popis cvičení s Shaunem. Ráda bych ho vyzkoušela delší dobu, ale teď mě čeká porod druhého potomka a pak začnu asi trochu víc zlehka. Jakým cvičením jsi, prosím tě, začínala ty po porodu? Díky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Produkty Krala Hádka mě taky lákají, hlavně ty pleťové oleje.. je fakt, že než jsem si zvykla na bezšampón, tak to byla síla, ale je to hlavně ten pocit, pořád jsem měla pocit, že vypadám umaštěně, i když na pohled byly vlasy čisté :o)
      cvičit jsem začala asi pět týdnů po porodu a rovnou 30 day shred od jillian, ale asi jsem měla počkat až po šestinedělí a začít s něčím kde se neskáče - pánevní dno dostalo dost zabrat a stávalo se mi, že jsem během těch dvaceti minut musela i dvakrát na záchod :oD holt jsem byla nedočkavá ;o) pak jsem dělala T25 od Shauna a to bylo super.. tak přeju hladký a rychlý průběh porodu a zdravé a hodné miminko (ani nemusím říkat krásné, protože krásná jsou všechna miminka) :o)))

      Vymazat
  3. Ahojky, taky jsem zkoušela Karla Hadka, konkretně jsem střídala tyto 2 mycí oleje (jeden doma, druhý na koleji):

    http://eshop.karelhadek.eu/vlasovy-myci-olej-pro-suche-vlasy
    http://eshop.karelhadek.eu/vlasovy-myci-olej-pro-mastne-vlasy

    Vlasy jsem měla v podstatě v pořádku i po umytí šamponem, jen asi po půl roce jsem musela zastřihnout konečky, protože se začaly třepit. Začala mě ale trápit přesušená pokožka na hlavě. Vždy po umytí, než se pokožka zase zamastila, mi padaly z vlasů šupinky-lupy. Pomáhalo si asi 1x za měsíc udělat 30-60min zábal z olivového oleje. Mycí olej problém vyřešil. Asi měsíc jsem poctivě myla pouze Hadkem, nyní střídám i s šamponem Syos a lupy se nevrátili:)
    Měj se krásně a díky za zajímavý blog:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc :o) ten olejový zábal asi zkusím, taky mám teď suchou kůži.. jinak jsem zkusila umýt po půl roce párkrát šampónem a děs běs, začaly mi příšerně padat vlasy, fakt hrozně, tahala jsem je po hrstech :o( takže teď zas jen vodou maximálně jednou za pár týdnů šampónem, aby se líp vyčistily... konečky, musím zaklepat, zatím drží dobře :o) jo a se sodou jsem se pořád ještě nenaučila zacházet :oD

      Vymazat